MANDAI (JERUK KULIT CEMPEDAK)
Bahan-bahannya:-
· * Sebiji
cempedak – ambil bahagian kulitnya sahaja
· * Garam
· * Air
suam
· * Botol
yang boleh ditutup rapat
Cara
Membuatnya:-
· * Kulit
cempedak yang telah dikupas kulit luarnya
· * Potong
kulit cempedak menjadi potongan kecil (+/- 1 inci)
· * Basuh
dan toskan airnya
· * Masukkan
garam dan kulit cempedak berselang seli ke dalam botol
· * Masukkan
air suam sehingga semua kulit cempedak terendam sepenuhnya
· * Perap
selam 3 hari sebelum boleh dimasak.
Pesanan..
· - Kulit
cempedak lebih mudah dikupas jika isinya masih belum dikeluarkan
· - Potongan
kulit cempedak jangan terlalu kecil
kerana dikhuatiri mandai akan hancur apabila dimasak
· - Jangan
letak garam terlalu banyak kerana mandai yang dihasilkan akan menjadi - keras dan
sangat masin
· - Ambil
mandai menggunakan sudu supaya mandai tahan lebih lama
Mandai @
jeruk kulit cempedak sinonim dengan masyarakat Banjar. Ia merupakan makanan
tradisional. Mandai boleh dimasak dengan pelbagai cara. Ia juga boleh dijadikan
bahan campuran dalam masakan. Masakan mandai yang paling saya gemari adalah
mandai goreng. Gorengkan sahaja mandai bersama beberapa biji hirisan bawang
merah dan beberapa biji cili padi. Saya pasti baunya sahaja pun sudah mampu
membuka selera. Menu ini juga menjadi pilihan apabila sampainya bulan Ramadhan.
Mandai goreng sedap dimakan bersama nasi panas ketika bersahur. Mandai juga
digunakan sebagai bahan campuran masakan seperti masak lemak cilia pi dan boleh
juga dimasukkan ke dalam masakan tumpi. Ada banyak lagi masakan tradisional
masyarakat banjar selain mandai dan saya akan kongsikan resepinya di entry yang
akan datang. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment