Thursday 28 April 2016

Puyu Masak Lemak Cili Api



Bahan-bahannya:-
- 5 ekor ikan puyu yang telah di siang dan dibersihkan
- 1 tangkai daun kunyit diricih halus
- 1 @ 2 batang serai
- 10 biji belimbing buluh
- 2 mangkuk santan dari 1 biji kelapa parut
- 1 sudu serbuk kunyit
- Garam secukupnya

* Lumurkan ikan dengan kunyit dan sedikit garam

Bahan tumbuk :-
- 20 tangkai cili api 
- 1 inci kunyit hidup 
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih

Cara memasak :-
- Masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk kecuali santan, belimbing buluh, daun kunyit dan garam
- Masak dengan api sederhana selama 15 minit 
- Masukkan santan, belimbing buluh, daun kunyit dan garam
- Masak sehingga menggelegak
- Sedia untuk dihidang sebagai lauk makan tengahari




No comments: